انواع میلگرد | میلگرد چیست| روش خرید میلگرد

انواع میلگرد | میلگرد چیست| روش خرید میلگرد

انواع میلگرد | میلگرد چیست| روش خرید میلگرد

در حالی که بسیاری از مردم میلگرد را دیده یا شنیده اند، تعریف میلگرد چیست، درک نحوه ساخت آن، دانش نحوه عملکرد و کاربردهای مختلف آن کمتر شناخته شده است. این مقاله به معرفی میلگرد می‌پردازد.

میلگرد چیست؟

میلگرد ( به انگلیسی  rebar-Reinforcing Bar ) که مخفف “میله تقویت کننده” یا “نوار تقویت کننده” است، میله ای فلزی است که برای کمک به افزایش مقاومت کششی بتن استفاده می شود. در نتیجه به سازه های بتنی کمک می کند تا در برابر بارهای کششی، خمشی، پیچشی و برشی مقاومت کنند. از آنجایی که این نقاط ضعف بتن هستند، میلگرد سازه های بتنی را تقویت می کند که در غیر این صورت تحت این نیروها از هم می پاشند.

میلگرد معمولاً در سازه های بتنی قابل مشاهده نیست زیرا معمولاً درون سازه بتنی مدفون می شود. تقریباً همیشه از فولاد ساخته می شود زیرا فولاد مانند بتن دارای خواص انبساط حرارتی است که مسائل مربوط به تغییر دما را کاهش می دهد. میلگرد معمولاً صاف نیست، برای جلوگیری از لغزش در ساختار بتنی با دنده ساخته می شود.

میلگرد چگونه ساخته می شود؟

میلگرد تقریباً همیشه از فولاد ساخته می شود که دارای خواص کششی عالی نسبت به بتن است. جالب توجه است که معمولاً از فولاد با کوره‌های قوس الکتریکی ذوب می‌شوند، به شکل بیلت سرد می‌شوند و سپس ذخیره می‌شوند، ساخته می‌شود. هنگامی که بیلت ها برای ساخت میلگرد آماده می شوند، دوباره تا دمای بالا (اما زیر دمای ذوب خود) گرم می شوند و به سرعت از طریق یک سری ابزار اکستروژن تغذیه می شوند. مراحل مختلف ابزارسازی اکستروژن تا رسیدن به قطر میلگرد مورد نظر، شمش فولادی را به میله هایی با قطر کوچکتر و کوچکتر فرو می برد. مجموعه ای از ابزارها تغییر شکل های مورد نیاز را برای جلوگیری از لغزش در بتن ایجاد می کند. سپس میلگرد به طول مورد نظر بریده می شود.

میلگرد چگونه کار می کند؟

مقاومت کششی میلگرد فولادی مکمل مقاومت فشاری بتن برای ایجاد ساختارهایی است که ترکیبی از هر دو نوع مقاومت را دارند. این امر خطر شکستگی را کاهش می دهد و به سازه اجازه می دهد تا در برابر حرکات و نیروهایی که در غیر این صورت ممکن است باعث شکست سازه بتنی شود، بهتر مقاومت کند.

میلگرد اغلب به صورت شبکه ای گذاشته می شود. به این معنی که قطعات مختلف میلگرد به صورت موازی و عمود بر یکدیگر قرار می گیرند تا بتواند نیروهای کششی را از جهات مختلف تحمل کند. تغییر شکل های بیرونی میلگرد تضمین می کند که میلگرد از سازه بتنی خارج نمی شود. گاهی اوقات میلگرد در انتها خم می شود تا آن را بیشتر در محل خود در یک سازه بتنی محکم کند.

میلگرد در کجا استفاده می شود؟

میلگرد در اکثر سازه های بتنی کاربرد دارد. نمونه های رایج عبارتند از:

    • ساختمان های بلند
    • رمپ پارکینگ
    • پایه های بتنی
    • پل ها
    • پایه ها
    • جاده ها و مسیرهای ضخیم

استانداردها

درکشورهای مختلف علاوه بر پیروی از استانداردهای جهانی، استاندارد داخلی ای را نیز بر مبنای شرایط اقلیمی خود تعریف کرده‌اند. تولید میلگرد در ایران با توجه به سه استاندارد مختلف انجام می‌شود. تنها تفاوت استانداردهای موجود، مقاومت تسلیم و مقاومت کششی محصول نهایی است.

استاندارد میلگرد ایران

عنوان استاندارد میلگرد در ایران «میلگردهای فولادی گرم نوردیده برای تسلیح بتن – ویژگی‌ها و روش‌های آزمون» است در سال ۱۳۶۹ به شماره ۳۱۳۲ ISIRI توسط سازمان ملی استاندارد ایران تدوین شد. بعد از آن در سال ۱۳۹۲ مجدداً مورد بازنگری و تجدید نظر قرار گرفت.

استاندارد میلگرد ایران بر اساس مجموع ۷ استاندارد مختلف تدوین شده که شامل موارد زیر است:

  • سازمان بین‌المللی استانداردسازی International Organization for Standardization (ISO) (ISO 6935 – 1:2007 و ISO 6935 – 2:2007)
  • انجمن جوشکاری آمریکا American Welding Society (AWS) (4/D1.4M:2011)
  • موسسه استاندارد ملی آلمان Deutsches Institut für Normung (DIN) (DIN 488 -1:2009، DIN 488 – 2:2009 و DIN 488 – 3:2009)
  • استاندارد بین‌المللی ASTM که پیش‌تر با نام انجمن آمریکایی آزمایش و مواد شناخته می‌شد. (A 615/A 615M:2005)
  • استاندارد کشورهای حوزه CIS وروسیه (GOST) [5781-82:1993]
  • استاندارد بریتانیا Britain Standard (BS) (4449:2005+A2:2009)
  • استاندارد صنعتی ژاپن Japanese Industrial Standards (JIS) (G3112:2010)

هدف اصلی تعریف این استاندارد که از سال ۱۳۷۱ اجرایی شد، مشخص کردن خصوصیات و روش آزمون میلگردهای ساده و آجدار مورد استفاده در ساختار بتن است. بعد از بازنگری استاندارد ایران در سال ۱۳۹۲، تعریف زیر برای میلگرد ارائه شد:

«محصول فولادی گرم نوردیده به شکل ساده یا آجدار با سطح مقطع گرد که به‌صورت کلاف یا شاخه‌ای بسته‌بندی می‌شود.» در این استاندارد، میلگردها به چهار دسته کلی، ساده، آجدار مارپیچ، آجدار جناقی و آجدار مرکب تقسیم می‌شوند که در بازار به نام‌های A3، A2، A1 و A4 شناخته می‌شوند.

استاندارد ۳۱۳۲ جزو استانداردهای ملی اجباری است؛ به این معنا که هر تولیدکننده میلگرد برای ارائه محصولات خود در کشور باید گواهینامه این استاندارد را کسب نماید.

آیین‌نامه بتن ایران (آبا)

این آیین‌نامه در واقع کتابی است که توسط سازمان مدیریت و برنامه منتشر می‌شود. در فصل چهارم این آیین‌نامه، به محدوده مجاز وزن، قطر، مشخصات مکانیکی، تغییر شکل، جوش پذیری و شرایط نگهداری میلگرد اشاره شده‌است.

استاندارد میلگرد روسی

استاندارد روسی میلگرد بر اساس استاندارد GOST 5781 سال ۱۹۹۴ کشور روسیه تدوین شده‌است. بر مبنای این استاندارد، شش نوع میلگرد A1، A2، A3، A4، A5 و A6 با مقاومت‌های کششی ۳۸، ۵۰، ۶۰، ۹۰، ۱۰۵، ۱۲۵ کیلوگرم بر میلی‌متر مربع تولید می‌شوند.

مقاومت تسلیم آن‌ها به ترتیب ۲۴، ۳۰، ۴۰، ۶۰، ۸۰ و ۱۰۰ کیلوگرم بر میلیمتر مربع است از این رو در استاندارد روسی با نام‌های A240، A300، A400، A600، A800 و A1000 نیز شناخته می‌شوند. در کشور ما با توجه به اینکه اولین فولادسازی‌ها توسط روس‌ها ساخته شده‌است، کماکان میلگرد با چهار استاندارد اول یعنی A1 تا A4 در بازار شناخته می‌شود.

استاندارد آلمان (DIN 488)

در این استاندارد برای رسیدن به خواص گرید b500b از روش خنک کاری ترمکس استفاده می‌شود. در این روش ابتدا شمش فولادی را وارد فرایند نورد کرده و بلافاصله آن را از لوله‌های سرد عبور می‌دهند تا به دمای محیط برسد. تغییر دمای ناگهانی که از روش ترمکس حاصل می‌شود، منجر به اختلاف مقاومت در سطح و مرکز قطعه می‌شود. با وجود آنکه استاندارد DIN آلمان (Deutsches Institut für Normung) یکی از پرکاربردترین استانداردها در زمینه آهن آلات و مقاطع فولادی است، DIN 488 برای تولید انواع میلگردهای شاخه و کلاف فولادی در ایران چندان رایج نیست و شرکت‌های فولادی محدودی مانند ذوب آهن اصفهان، و فولاد بافق یزد این استاندارد را دریافت کرده‌اند.

انواع میلگردها در بازار

طبقه‌بندی میلگردها بر اساس مقدار مشخصی از مقاومت در برابر نیروی کششی یا اصطلاحاً مقاومت مشخصه فولادی آن‌ها است. چهار دسته میلگرد قبلاً مشخص شده‌است که به تفکیک شرح داده می‌شود.

میلگرد A1

جزو میلگردهای نرم بدون آج است که در رده مقاومتی ۲۴۰ قرار دارد و به میلگرد ساده نیز معروف است. هیچ آجی بر روی آن وجود ندارد و به لحاظ سختی در دسته میلگردهای نرم قرار می‌گیرد. این دسته از میلگردها گزینه مناسبی برای عملیات جوشکاری و آهنگری است و معروف به میلگرد داکتیل است.

میلگرد  A2

رده بعدی میلگردها است که آجدار است و در رده S340 قرار می‌گیرد. این میلگرد جزء میلگردهای نیمه سخت محسوب می‌شود. در این میلگرد محوری در امتداد طول با یک سری دورپیچ به شکل مارپیچ نسبت به محور طولی قرار دارد. این دسته از محصولات، نسبت به نوع قبلی مقاومت بیشتری دارد. میلگرد a2 در ساختمان‌ها بیشتر در عملکردهای برشی مثل خاموت‌ها، کمرکش‌های دیوارهای برشی و… استفاده می‌شوند. برای جوشکاری توصیه شده‌است تا حد امکان بر روی این دسته میلگردها اجرا نشود و فقط در صورت اجبار بر روی آن جوشکاری شود.

میلگرد A3

این میلگردها آجدار بوده و آج‌های آن به شکل مارپیچ هستند. به لحاظ سختی این دسته از میلگردها در رده نیمه سخت قرار می‌گیرند. در این میلگرد شکل آج‌ها به صورت جناقی یا هشتی نسبت به محور طولی است. یک تفاوت میلگرد a2 و a3 در مقاومت محصول است که در میلگردهای a3 این مقاومت نسبت به دو نوع دیگر بالاتر است. به هیچ‌وجه عملیات جوشکاری بر روی آن انجام نمی‌شود. این محصول فولادی در میلگردهای اصلی سازه ازجمله میلگردهای طولی تیرها و ستون‌ها کاربرد دارد.

میلگرد A4

رده بعدی و آخر میلگردها است که از محصولات سخت به‌شمار می‌رود و از لحاظ رده مقاومتی به عنوان میلگرد رده S500 شناخته می‌شود. آج‌ها به صورت مرکب نسبت به محور طولی است و این تمایز این میلگرد نسبت به سایر رده‌ها است. اخیراً در سازه‌ها از این مدل میلگرد به وفور استفاده می‌شود.

در صورتی که از این میلگرد در طراحی‌ها استفاده شود، حدوداً ۱ تا ۲ کیلو در هر مترمربع وزن میلگرد در مجموع سبک‌سازی می‌شود. قیمت این نوع از میلگردها نسبت به سایر رده‌ها بیشتر است و میزان آن به سایز آرماتور بستگی دارد.

فاکتور های مهم خرید میلگرد :

تنش تسلیم یا مقاومت میلگرد شاید اصلی ترین مشخصه فنی آرماتور را بتوان تنش تسلیم عنوان کرد. تنش تسلیم یا Fy میلگرد به زبان ساده، میزان تنشی و نیروی است که سبب ایجاد تغییر شکل پلاستیک و دائمی می‌شود. واحد آن معمولاً کیلوگرم بر سانتی‌متر مربع است. تنش تسلیم 340 و 400 دو نوع رایج و مهم Fy آرماتور می‌باشد. آرماتور های معمول در ساختمان ها از این دو نوع هستند.

قطر میلگرد از دیگر مشخصات فنی میلگرد که در طبقه‌بندی آن‌ها نیز نقش دارد، قطر آرماتور است. آرماتور معمولاً در اندازه های مختلفی ساخته می شوند. با افزایش قطر آرماتور، مساحت مقطع، وزن میلگرد و مشخصات مقاومتی آن افزایش خواهد یافت. قطر آرماتور معمولاً برحسب میلی‌متر بیان می شود. نظیر میلگرد 16 یا آرماتور 14 با قطر به ترتیب 16 و 14 میلی‌متر.

سطح جانبی میلگرد معمولاً دارای سطوح ساده و آجدار هستند. در آرماتور ساده، سطح جانبی صاف و بدون هیچ‌گونه طرح و اعوجاج است. در حالی که در آرماتور آجدار ، شاهد سطح غیر یکنواخت و پستی و بلندی هستیم. این امر در چسبندگی، گیرداری و کشش آرماتور مؤثر است. میلگرد آجدار مارپیچی، میلگرد آجدار جناقی و آرماتور آجدار مرکب از انواع رایج میلگرد آجدار هستند.

طول شاخه میلگرد آرماتورها معمولاً در طول های مختلفی تولید می شوند. طول 6 متری و میلگرد 12 متری از انواع رایج و پرکاربرد به شمار می روند.

قطر میلگرد، شاه‌کلید انتخاب! شاید قطر میلگرد را بتوان مهمترین مشخصه در مشخصات آرماتور قلمداد کرد. به گونه‌ای که این عدد به عنوان شاخص دسته بندی و تقسیم آرماتورها نیز شناخته می شود. در اصطلاح مهندسی قطر میلگرد معمولاً بر اساس میلیمتر و با کلمه فی بیان می شود. به عنوان مثال میلگرد فی 16، یعنی آرماتوری که مقطع آن دارای قطر 16 میلیمتر یا 1.6 سانتی متر می باشد.

از میلگرد رایج و پرکاربرد در ساخت‌ و ساز می‌توان به میلگرد 8 ، میلگرد 10 ، میلگرد 14 ، میلگرد 16 و میلگرد 18 اشاره‌کرد.

میلگرد 16 به دلیل مشخصات فنی نظیر مقاومت مناسب، دامنه کاربرد بسیار بیشتری نسبت به سایر آرماتورها دارد.

میلگرد های با مقاطع بالاتر نظیر میلگرد 20 تا آرماتور 40 نیز برای کارهای ‌فوق ‌سنگین و پرمقاومت مورد استفاده قرار می‌گیرند. نظیر پل ‌سازی، برج‌ چند طبقه ، تونل ، سد سازی و … .

لیست قیمت انواع میلگرد کلیک کنید.

به منظور بررسی قیمت روز میلگرد می‌توانید نگاهی به لیست قیمت میلگرد 16 و سایر رده‌ها بیندازید. ما در مجموعه تخصصی کیان آهن، امکان مشاهده و بررسی قیمت آنلاین آهن و میلگرد را فراهم کرده‌ایم.

کیان آهن بزرگ‌ترین تامین‌کننده فلزات در ایران با بیش از ۲۲ فروشگاه در سراسر اصفهان است. ما متخصص فلز هستیم و از سال ۱۳۸۰ خدمات و محصولات با کیفیتی را به مشتریان ارائه می دهیم.

در کیان آهن، ما طیف وسیعی از فلزات را برای کاربردهای مختلف عرضه می‌کنیم. محصولات ما طیف گسترده ای از اشکال از جمله: میلگرد، پروفیل، ورق، تیرآهن، لوله، نبشی- ناودانی- سپری آهنی، پوشش و تجهیزات، صنایع مفتولی و… تولید می کنیم. و ما می توانیم فلز را به مشخصات دقیق شما برش دهیم.

امروز از فروشگاه ما در اصفهان دیدن کنید.

مدیر